Smart Home, Gemak 2: Camera’s


Over camera’s valt veel te vertellen. Waarom je wel of niet camera’s zou willen aan schaffen, is een persoonlijke keuze. Het is maar net wat jij op afstand wilt kunnen zien en met welk doel. In deze blog vind je antwoorden op:

  • Welke 3 soorten camera’s er bestaan
  • Wat je allemaal kunt zien met een camera
  • Waarop je de beelden kunt bekijken
  • waar de beelden worden opgeslagen en hoe dit is beveiligd

3 soorten camera’s

Wij maken onderscheid tussen buitencamera’s, binnencamera’s en deurbellen met geïntegreerde camera.

Er zijn speciale weerbestendige camera’s voor buiten en verschillende voor binnen. De grootste verschillen tussen alle camera’s zie je in de kijkhoek en de beeldkwaliteit. De ene camera filmt een klein deel van de tuin of de ruimte, terwijl een andere camera vanaf hetzelfde punt alles kan overzien. En niet alle camera’s hebben nachtzicht. Hierbij heb je dus ook ‘s nachts een helder beeld. Daarnaast is het ene beeld heel korrelig, waar je weinig details mee kunt onderscheiden, terwijl de andere camera een haarscherp beeld geeft. Zie hieronder het verschil:

Beeld binnencamera


Mooie uitvinding; ook voor (alleenstaande) ouderen!

Herken je dat wanneer het ‘s avonds donker is en de deurbel gaat? Sommigen zullen hun schouders ophalen en gewoon de deur opendoen, om te zien wie er staat. Maar anderen vinden het toch wel spannend, omdat ze bijvoorbeeld alleen zijn. En ja het hoeft niet altijd zoiets als een gewone collecte te zijn. Nou voor die laatste groep is er nu een uitkomst, namelijk de “Ring” deurbel.

Ring deurbel



Ring, is een Smart Home beveiligingssysteem die er voor zorgt dat je in de gaten kunt houden wie er voor je deur staat. Dit kan vanaf iedere plek. Dit kan met behulp van je telefoon, tablet of pc. Ring stuurt meldingen naar je mobiel, zodra hij beweging ziet. Wanneer je de melding beantwoordt met je Ring app, kun je diegene die voor je deur staat zíen. Maar daarbij kun je ook praten met diegene en hem of haar horen. Dit kan vanuit je huis, maar dus ook vanaf bijvoorbeeld je vakantieadres. De pakketbezorger kun je dus vertellen waar hij het pakketje mag achterlaten, een collectant kun je vragen of hij de volgende dag terug kan komen, etc. Ineens zijn er veel meer mogelijkheden en hoeft níemand te weten dat je eigenlijk niet thuis bent.

De Ring deurbel werkt met de bijbehorende app


In andere landen is de Ring deurbel al te connecten met Google Home, waardoor je alles kunt aansturen met je stem. Met de Ring Assistant App kun je Google vragen om een nieuwe opname te starten, krijg je een update op je apparaat en kun je de laatste Ring melding bekijken. Om te starten hoef je alleen je Ring te linken met je Google account. Vervolgens kun je je apparaten aansturen met Google Assistant.

Helaas moeten we in Nederland hier nog even op wachten. Zodra dit ook in Nederland gelanceerd wordt, kan ik je hiervan op de hoogte brengen. De Ring deurbel werkt al wel gewoon met de bijbehorende app.





Wat legt een binnen- of buitencamera vast?

Zodra je live naar de beelden van je camera kijkt, staat de datum en de tijd er bij én kun je ook de temperatuur en luchtvochtigheid zien. Voor bepaalde ruimten, zoals een kinderkamer, kan dit erg handig zijn. Verschillende camera’s hebben de mogelijkheid tot “persoonsdetectie”. Hiermee kan de camera onderscheid maken tussen personen en andere bewegende objecten.


Vanaf je vakantieadres zelf ook een oogje in het zeil houden


Je kunt instellen dat je alleen meldingen wilt ontvangen wanneer er een persoon wordt gedetecteerd. Meldingen van huisdieren, insecten of bijvoorbeeld een robotstofzuiger worden eruit gefilterd. Deze mogelijkheid kun je ook voor een bepaalde periode instellen, bijvoorbeeld als je met vakantie bent.

Buitencamera


Waarop kun je de beelden bekijken?

Via een app kun je op je telefoon of tablet de beelden vanaf iedere bestemming bekijken. Ideaal als je op vakantie bent en even wilt kijken hoe het thuis gaat. Daarnaast is er een mogelijkheid om de beelden op de Google Nest Hub of Chromecast te bekijken. Als je kleine kinderen hebt, weet je dat ze niet altijd rustig doorslapen. Als je een camera hebt en ze een geluidje in hun slaap maken, hoef je er niet naartoe te gaan, waardoor ze rechtop in hun bed zitten. Even een blik op de camera en je kunt goed beoordelen of ze zo weer verder slapen of dat je toch even bij ze moeten kijken.

Af en toe een blik werpen in de baby- of kinderkamer, zónder piepende deur, is wel zo rustig…




Camera beelden bekijken



Waar worden de beelden opgeslagen en hoe is dit beveiligd?

Met een recorder kun je de beelden opnemen. Hoe lang de beelden bewaard blijven, dat ligt aan hoe groot de harddisk is en over hoeveel camera’s je beschikt. Standaard blijven de beelden minimaal 2 dagen bewaard. De beelden zijn beveiligd met eventueel een SSL Certificaat of gebruikersnaam en wachtwoord. De recorder is via internet niet toegankelijk, alleen vanaf intranet (intern).


Conclusie

Het gaat er dus niet om dat je álles wilt zien of controleren. Wij zien het als een verbetering van de kwaliteit van wonen en leven. Camera’s geven een veilig gevoel, waardoor je met een gerust hart de deur uitgaat.










februari 11, 2020