Even voorstellen… Mijn nieuwe assistent!


Druk, druk, druk… Met privé en werk. Van alles onthouden, inplannen en regelen.. Ach, je kent het vast wel. En ja, dan kun je rust inplannen, maar je kunt daarnaast ook sommige aanpassingen doen die je drukke leven wat gemakkelijker maken.

Vandaar dat ik een assistent in de arm genomen heb. Zij beantwoordt al mijn lastige vragen, ze bedient mijn verlichting, mijn tv en geluidsinstallatie en regelt voor mij mijn muziek… Ik mag haar “Hey Google” noemen. En ja, inderdaad, ik heb het over de Google Assistent. Een bijzondere manier om álles in je huis te bekijken en aan te sturen. Soms moet je haar daar een opdracht voor geven, maar in andere gevallen gaat het automatisch. Dé manier van de toekomst, waar steeds meer apparaten op aangesloten kunnen worden. Bedienen kan zowel spraakgestuurd als via een app op je telefoon of tablet.


Google Assistent



Wat ze op dit moment centraal kan, is:

  • Verlichting bedienen in diverse ruimten, op kleur en felheid
  • Camera-overzicht tonen
  • Muziekinstallatie bedienen
  • Tv bedienen
  • Gordijnen bedienen
  • Slimme apparaten bedienen en aangeven als ze klaar zijn: wasmachine, droger, koelkast; incl. boodschappenlijstjes beheren
  • Online een product bestellen en je pakketje volgen
  • Muziek afspelen met behulp van o.a. Spotify of Youtube
  • Klik-aan Klik-uit
  • Radiozenders streamen via Google Speakers
  • Koppelen van Toon of Nest thermostaat, waardoor je deze centraal kunt bedienen
  • Je chromecast (waarmee je bijvoorbeeld kunt netflixen) koppelen, waardoor je spraakgestuurd kunt aangeven wat je wilt kijken. Vervolgens kun je op een ander apparaat, in een andere ruimte verder kijken vanwaar je bent gebleven.
  • Altijd je sleutels kwijt? Doe je huis op slot en van slot m.b.v. je mobiele telefoon en gezichtsherkenning.
  • De zogenaamde ‘Scheduled Actions’ maken het mogelijk om spraak gestuurde opdrachten voor slimme apparaten in te plannen. Bijvoorbeeld wanneer het licht aan moet gaan of: “Ok Google, zet het koffiezetapparaat morgenochtend om 6:00 uur aan”. Vervolgens ‘praat’ de Google Assistent terug ter bevestiging. Niet alle apparaten zijn hier geschikt voor, maar m.b.v. de Hue Smart Plug kun je sommige bestaande apparaten ook slim maken.



Smart Home



Google Home is de hoofdapp. Hier voer je je huis met de ruimten in en de apparaten + Hue + muziek + etc..
Nog een paar handigheidjes:

  1. TL;DR: Misschien ken je de afkorting “Too Long Didn’t Read”. Als je moeite hebt met langere teksten, kun je zeggen “Hey Google: read it”, vervolgens leest ze het voor zónder robot-klinkende stem. Zo kun je ‘blogs luisteren’ terwijl je onderweg bent of bijvoorbeeld een huishoudelijk klusje doet.
  2. Sinds 20 januari 2020 is het mogelijk om de Google Assistant sms’jes en whatsApp-berichten te laten voorlezen. Dit werkt alleen op Android-telefoons door te zeggen: “Hey Google lees mijn appjes voor”. Na het voorlezen vraagt de Assistent of je het bericht wilt beantwoorden. Vervolgens kun je een antwoord dicteren en verzenden, zonder je telefoon aan te raken.

En ook de assistent blijft zich ontwikkelen. Later dit jaar komen de digitale post-its. Even een korte digitale krabbel naar je partner of kinderen. Spreek de boodschap in en hij wordt getoond op de smart display! Dit beeldscherm is een 3 in 1 apparaat. Het is een fotolijst die jouw gemaakte foto’s van Google foto’s loepzuiver toont, maar hij kan ook muziek of video’s van Spotify, Youtube afspelen d.m.v. de geïntegreerde speaker. Daarnaast is het een controlpanel voor je Smart Home apparaten. Verlichting kun je zo bijvoorbeeld vanaf één plek per ruimte bedienen op kleur en lichtsterkte. Hij laat de weersverwachting zien, recepten en camerabeelden. Een apparaat waar je nog meer van gaat horen!


Google Assistent: Bedienen vanaf één centrale plek



Omdat het mijn persoonlijke interesse heeft én omdat ik verwacht dat deze apparaten en besturingssystemen de toekomst hebben, ga ik dit jaar in mijn nieuwsbrieven meer uitleg geven over Smart Home en Google Assistent. Deze blog was een algemeen verhaal, maar in de volgende nieuwsbrieven gaan we stap voor stap wat dieper op de onderdelen in, zodat je alvast kennis kunt maken. Heb je vragen, laat het me dan weten:










januari 23, 2020